Hogyan érdemes belefogni a garázsépítés folyamatába?

Az egyik legnagyobb vagyontárgyunk nem más, mint az autónk, természetesen az otthonunk után. Ezért nem elhanyagolható, hogy mennyi figyelmet fordítunk arra, hogy hogyan óvjuk meg és védjük az időjárás és a többi külső tényező káros hatásaitól. Nemcsak a rendszeres szervizelést kell biztosítani számára, hanem megóvni azoktól a fizikai hatásoktól, melyek jelentősen ronthatnak az állapotán és az értékén. Ennek pedig nem is lehetne egyszerűbb módja, minthogy garázsépítésre adjuk a fejünket.

Tekintsünk erre egy hosszú távú befektetésként, hiszen megóvhatjuk általa a fényezés színét, és nem kell aggódnunk a jégeső vagy a hó okozta károktól sem. Talán ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megnöveljük az autó élettartamát úgy, hogy mindeközben az értékét is jobban tartja majd.

 

Hogyan építhetünk garázst a saját kertünkbe?

A garázsokkal szemben támasztott legfőbb elvárás az, hogy védje meg az autónkat, ugyanakkor ha kicsit beleássuk magunkat a témába, meglepően sok lehetőségünk van a kivitelezést illetően. Attól függően, hogy milyenek a telekadottságok és milyen költségvetés mellett építkezünk, választhatunk a zárt vagy nyitott garázsok közül, illetve építhetünk könnyűszerkezetes vagy mobil garázst is.

Mielőtt belefognánk az építkezésbe, mindenképpen utána kell járni annak, hogy milyen helyi szabályok vonatkoznak a garázsépítésre. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem engedélyköteles, ugyanakkor minden településen lehetnek helyi sajátosságok, melyeket figyelembe kell venni. 

Az engedélykötelesség alól való mentesség akkor igaz, hogyha az építmény gerincmagassága nem nagyobb, mint négy és fél méter, illetve nem haladja meg a kiterjedése a 100 légköbmétert. Amennyiben ennél nagyobb terveink vannak, mindenképpen keressük fel a megfelelő szakembereket, hiszen ekkor már terveztetni és engedélyeztetni kell azt!

 

Milyen típusú garázsok közül választhatunk?

Autóbeálló garázstető Ximax Portoforte

Webáruházunkban többféle típusú garázs közül is választhat, attól függően, hogy milyen igények kielégítésére keres szerkezetet. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a nyitott garázs, mely oldalai nem zártak, és általában négy oszlop tartja a tetőt. Ezáltal a gépjármű felülről védve van, de nem nyújt olyan teljes körű védelmet, mint egy zárt garázs. 

Mégis a szabad ég alatt történő parkolásnál jóval nagyobb biztonságot nyújt. Ráadásul azokban az időszakokban, amikor nem parkolásra használjuk azt, a területnek más funkciót is adhatunk. Népszerűsége többek között annak köszönhető, hogy ez az egyik legolcsóbb variáció, és talán a legegyszerűbben elkészíthető is.

Amennyiben a zárt garázs mellett döntünk, akkor egy minden oldalról körülhatárolt felépítményt választunk. Kialakíthatjuk úgy, hogy egy sokkal sokszínűbb felhasználásra legyen alkalmas, például bevezethetjük az áramot és a vizet is, illetve kialakíthatunk benne fűtési rendszert is.

 

Mielőtt belefogunk a garázsépítésbe, határozzuk meg a legfontosabb szempontokat

A garázstípus kiválasztása és az építés megkezdése előtt mindenképpen át kell gondolni azokat az igényeket, amit saját garázsunkkal szemben támasztunk! Mérlegelnünk kell, hogy mekkora helyre lesz szükségünk, szeretnénk-e hozzáépíteni egy meglévő épülethez, vagy önálló szerkezetet szeretnénk kialakítani, illetve azt is, hogy milyen egyéb funkciókat szánunk neki.

Ezek a dolgok mind befolyásolják azt, hogy mely garázstípus irányába érdemes elmozdulni. Minél többféle felhasználásra szeretnénk alkalmassá tenni ezt a területet, annál nagyobb beruházásról van szó. Az ötleteknek és a kivitelezésnek csak a pénztárcánk szabhat határt. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!