Garázsok, nyitott / zárt autóbeállók

Ahol az ingatlan elhelyezkedése vagy alaprajza nem teszi lehetővé egy épületen belüli garázs kialakítását, ott alternatívákat kell keresni. Az autót tárolni kell valahol, így jó ötlet lehet a ház mellett vagy a közvetlen környezetében garázsok, nyitott, zárt autóbeállók kialakítása.

Oldalunkon az önállóan álló és a támasztott garázsokat, azok felépítésének lehetőségeit is megismerheti. Az önállóan álló garázsok esetében is megkülönböztetünk egyállásos vagy kétállásos, azaz dupla garázsokat, hiszen napjainkban már igen gyakori, hogy egy háztartás két, vagy akár több autóval is rendelkezzen. Kínálatunkban böngészhet a fém- vagy faanyagú kivitelezések között.

A garázsok, nyitott, zárt autóbeállók szerepe

Vitathatatlan, hogy egy minden oldalról zárt garázs nagyon jó szolgálatot tesz minden családnak, hiszen azontúl, hogy védi a gépjárművet, temérdek tárolóhelyet biztosít. Ugyanakkor nem mindenkinek van lehetősége kialakítani egy belső garázst otthonában, így mivel mindenki a saját közelében és biztonságban szeretné tudni személyautóját, más opciókban kell gondolkodni.

Manapság az az átlagos, hogy egy háztartás tulajdonában két autó van, de nem ritka már a három vagy több gépjármű sem. Ezekre a speciális esetekre készültek a dupla garázsaink, melyek nyitottak ugyan, de kényelmesen elfér bennük az adott számú gépjármű. 

Ugyanakkor számításba kell ilyenkor venni, hogy pontosan milyen autóink is vannak, várható-e változás, illetve szeretnénk-e más célra is használni azt a garázst. Nyári pihenőhelynek szeretnénk-e, esetleg baráti összejövetelek helyszínéül választjuk, hiszen ennek megfelelően kell a méretezést kialakítani.

 

A biztonság az elsődleges

Minden autótulajdonosnak az a legfontosabb, hogy megóvja járművét a különböző környezeti hatásoktól. Napjaink rendkívül változékony időjárása mindenképp indokolttá teszi egy fedett garázs felépítését, ahol védelmet kap az autó az eső, hó, jég vagy erős napsugárzással szemben. A tető a lehulló levelek és bogarak ellen is védelmet jelent.

Elég csak arra gondolni, amikor utolér minket egy jégeső, és épp nem vagyunk a garázsunk közelében. Mindenki tisztában van vele, hogy milyen károkat tehet az autó karosszériájában az időjárás. Az autót fedél alatt kell tartani, ez nem kérdés. Már csak azt kell eldönteni, hogy hány oldalról legyen nyitott a kocsibeálló. Ugyanis ha három oldalról is védve van, mindjárt tárolófunkciót is betölthet.

Érdekes módon a nyitott garázsoknak még több előnyük van a teljesen zárt társaikkal szemben. Ugyanis egy autónak az a legjobb, ha körülötte áramlik a levegő. Így például esős időben kevésbé fog rozsdásodni az az autó, amelyik egy oldalról nyitott garázsba érkezik, mintha egy teljesen zárt garázsba parkol be egy éppen elázott autó.

 

Különböző típusok

A megfelelő nyitott garázs kiválasztását befolyásolja az udvar és a ház kialakítása is. Előfordulhat, hogy két autó van a családban, mégis olyan az elhelyezkedése a háznak, hogy nincs lehetőség dupla garázs felállítására. Ilyenkor vagy azt lehet csinálni, hogy két egyállásos garázst alakítunk ki, vagy pedig az egyik ebből egy megtámasztott garázs lesz. Ez a döntés függ attól is, hogy szeretnénk-e más funkciót is a kocsibeállónak.

Anyagukat tekintve választani lehet a természetes fa kialakítású és az alumíniumvázas nyitott garázsok közül. Míg a fa rendszeres ápolást, felületkezelést kíván, védeni kell a bogarak, egyéb kártevők, a kiszáradás ellen, úgy a fém jóval időtállóbb, ráadásul karbantartást sem igényel.