A szauna illóolaj használatának előnyei

Beköszöntöttek a zúzmarás napok, és hamarosan itt a kemény tél is, ilyenkor pedig kicsit sajnálhatjuk, hogy vége szakad a meleg, lazulós nyári estéknek. Viszont ez is egy nagyon kellemes időszak kezdete lehet, hogyha szabadidőnket a szaunakabin fogságában, szauna illóolaj használatával töltjük. Ősszel és télen igazi szezonról beszélhetünk ilyen téren, amikor ez egy jó program lehet akár a barátokkal együtt töltött kikapcsolódáshoz, akár a mindennapi lazításhoz.

Azonban ahhoz, hogy valóban helyesen végezzük a szaunázást, és a megfelelő kiegészítőket használjuk, igyekeztünk összegyűjteni néhány segítséget.

 

A szaunázásnak számos jótékony hatása van

A stresszes hétköznapokban egy olyan menekülési útvonal lehet az otthoni saját szauna, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni. Hozza létre Ön is azt a teret, ahol leteheti a hétköznapok gondjait! A hideg téli időszakban pedig kifejezetten az egészségmegőrzés és a gyógyulás színtere is lehet.

A szaunázásnak nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is számos pozitív hatása van. Egyértelműen jót tesz a bőrnek és a szervezet belső működésének, miközben erősíti az immunrendszerünket. Előnyös tulajdonsága, hogy képes felgyorsítani az anyagcsere folyamatokat, ezáltal élénkíti a vérkeringést. Az izzasztó környezetben pedig sokkal könnyebben távoznak a felgyülemlett méreganyagok. Éppen ezért nemcsak betegség esetén ajánlott, hanem megelőzés céljából is érdemes rendszeresen szaunázni.

 

Hogyan kell helyesen használni a szauna illóolajokat?

Nem lehet mindenki gyakorlott szaunába járó és kész szaunamester, de néhány információval felvértezve sikeresen alkalmazhatjuk a különleges illóolajak erejét is a szaunázás során. Ezeket a felöntéshez használt vízhez szokták csepegtetni, általában egy fa dézsába. Majd pedig ezt az illatosított vizet kell ráönteni a forró kövekre.

Ezután nincs más dolgunk, mint élvezni a felszálló gőz és illatkeverék jótékony hatásait! Aki nagyon profin akarja csinálni, az egy törölközővel legyezve szétoszlatja a helyiségben az illatot, hogy abban minden résztvevő egyenlően részesülhessen. A szaunázás természetesen az illóolajok nélkül is hatékony, és jó hatással van az egészségünkre, azonban ez az illatos, párás gőz sokat adhat hozzá az élményhez, és jól egészíti ki a hatást.

 

Milyen kiegészítőket és illóolajokat válasszunk a szaunázáshoz?

Szaunázás során mindig is találkoztak az emberek illóolajokkal, hiszen az elégetett fából, valamint a fával burkolt helység falaiból párolognak ki ezek. A modern szaunázás során azonban a különböző fák és gyógynövények illatanyagait hasznosítjuk. 

Igazán kedvelt ezek közül az eukaliptusz, a borsmenta és a rozmaring. Ezeken kívül nagy népszerűségnek örvendenek a citrusos illatok, hiszen ezek mind stimulálják a légzést, valamint hűsítően hatnak, miközben elpárolognak a bőrről. Attól függően, hogy milyen testi vagy lelki panaszt szeretnénk gyógyítani a szaunával, a megfelelő illóolaj kiválasztásával még hatékonyabbá tehetjük a folyamatot.

A szaunában kizárólag olyan kiegészítőket válasszon, amelyek jól bírják a hőt! Munkatársaink segítenek a választásban, hiszen fontos, hogy ne párologjon ki belőlük semmilyen káros, illékony anyag ebben az extrém meleg és párás közegben. Az illóolajok közül is mindig olyat válasszunk, melyek 100 százalékban tiszták és természetes alapanyagból készültek! Hiszen a szaunázás során nemcsak belélegezzük őket, de lecsapódnak a bőrünkre is, így közvetlenül érintkezünk velük.