Faház alapozás, betonlemez készítés

A komolyabb kerti faházak több tonna tömegűek is lehetnek, ezért mindenképpen szükséges megfelelő teherbíró vízszintes felületet biztosítani számukra.

Már egy 300 x 300 cm-es 28 mm falvastagságú faház is közel 1 tonna készre szerelve, tetőfedéssel együtt.  Ha azt szeretnénk, hogy a falak és nyílászárók ne vetemedjenek el, meg kell akadályoznunk az épület elsüllyedését, csavarodását, azaz sík és sima felületet kell kialakítanunk a faház részére.

A legpraktikusabb alap egy kerti faház vagy szerszámtároló részére egy 10 cm vastag vasalt betonlemez. A betonlemez egyszerre biztosítja a teherhordást és a faház padlózatául is szolgál. Ez akkor is célszerű módja az alapozásnak ha a faházunk fa padlózattal épül.

A kialakított betonlemezre akkor lehet faházat építeni, ha az körbejárható. A faház építésekor minden oldalról hozzá kell tudni férni az oldalfalakhoz, ezért legalább 50-50 cm minimális szabad hely szükséges az alap körül, hogy biztosítva legyen a szerkezet összeszerelhetősége + a faanyag ápolása, festése.

Az alap felület természetesen készülhet betonlapokból, térkövekkel is amennyiben megfelelő teherbírású alaptest lett kialakítva. De a legolcsóbb a betonlemez készítése

Betonlemez  kialakításának sorrendje:

  • Tükör kialakítása, azaz: a termőföld eltávolítása cca.: 15 cm mélyen (1 ásónyomnyi)
  • 10 cm döngölt sóderágy
  • Betonlemez zsalujának kiépítése, szintezése. Mérjen átlót, legyen derékszög a derékszög!
  • 10 cm vasalt betonlemez lesimítva. Ügyeljen hogy legyen vízszintes (!)  és sima a felület !
  • Faház alapozás szakszerűen a tartósság érdekében.