Medence használatról karbantartásról általánosságban

Használati és karbantartási útmutató Weka gerendavázas medencéinkhez:

 

A medencéhez kizárólag a műszaki helyiségen található lépcső vagy a tartozékként beszerezhető fürdőlétra használható. A mobil létrák esetében ügyelni kell az állásszilárdságra.

 

Maximális víz feltöltési magasság: 1,10 m

 

Ha kérdése van, kérjük lépjen kapcsolatba a gyártóval: Weka Holzbau GmbH Johannestr. 16 17034 Neubrandenburg tel: (0049) 395 429080 fax: (0049) 395 45129819

 

A villamos berendezések és a vízberendezések telepítéséhez kérjük olvassa el a mellékelt villanyszerelési és vízszerelési útmutatót.

Hálózat építést és a villanyóra szekrényben a medence hálózatra kötését ajánlataink semmilyen formában nem tartalmazzák ! A medence szakszerű és biztonságos hálózatra kötéséhez a megrendelőnek villanyszerelőt kell hívnia !

 

Ápolás és karbantartás:

A sarokkötések tűzi horganyzottak és rendszerint nem igényelnek további védőkezelést. A horganyrétegeknek ún. „öngyógyító” hatásuk van, így a horganyzott anyagon keletkezett enyhe karcolások vagy akár a vágások is maguktól megszűnnek. Ha a gyártás, tárolás, szállítás vagy összeszerelés során mégis felületi rozsdakezdemény alakul ki, nagyteljesítményű cinkspray használatát javasoljuk – vegye fel a kapcsolatot egy szakvállalattal.

Vízkezelés:

Általános adatok

Vegyszerekkel végzett munkák

 

A termékeink biztonságos kezelése érdekében kérjük, tartsa be az alábbi utasításokat:

A különböző vegyszereket sosem szabad koncentrált formában összekeverni. A vízzel való előelegyítéshez a célra alkalmas tartóedényt használjon. Mindig a vegyszert adja hozzá a vízhez, sohasem fordítva! Valamennyi vegyszert száraz és hűvös helyen, eredeti csomagolásban kell tárolni. Kérjük, tartsa be a csomagoláson feltüntetett használati előírásokat. Valamennyi vegyszert úgy kell tárolni, hogy azokhoz gyerekek és illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni. Az általunk használt csomagolások teljes mértékben újrahasznosíthatók.

GK = 4. + 5. méregosztály: Tartsa be a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetéseket.

Hasznos tanácsok, javaslatok:

A durva szennyeződések eltávolítására használjon nagyteljesítményű porszívót. Ez tehermentesíti a szűrőberendezést és kíméli a környezetet.

pH-érték:

Az úszómedence-ápolás során az egyik legfontosabb a pH-érték. A pH-érték a medencevíz minden tényezőjére befolyással bír. Az első lépés mindig a következő: Ellenőrizze a pH-értéket (pH/klór- vagy pH/oxigén tesztkészlet)! Az ideális tartomány 7,0-7,4. A túl magas pH-érték bőr- és szemirritációt okoz, illetve

hatástalanítja a további ápolási intézkedéseket. A túl alacsony pH-érték a szerelvények rozsdásodását okozhatja. A jobb elosztás érdekében a pH-szabályozó (tartozék) a vízbefolyás közelében vagy az úszómedence több pontján (nem a szűrő előtt) van elhelyezve.

Be kell tartani a felhasznált termékre vonatkozó utasításokat.

 

Fertőtlenítés:

Az Ön úszómedencéje a jó közérzet és az egészség oázisa, ezért a medence vizének tisztának és higiéniailag kifogástalannak kell lennie. A környezeti behatások révén újabb és újabb szennyeződések, kórokozók és baktériumok kerülnek a vízbe. Ez utóbbiak 20ºC feletti vízhőmérséklet esetén gyorsan szaporodnak. Ennek megelőzésére valamilyen oxidálószer használatát javasoljuk. Elsősorban stabilizált szerves klórtermékek alkalmazhatók, mivel ezek könnyen kezelhetők és a legjobb hatásfokkal rendelkeznek. Azonban a klórtermékek 100 emberből kb. háromnál allergiás reakciót váltanak ki. Ebben az esetben alternatívaként az UV-C lámpás vízkezelést javasoljuk.

A klórozásnál két módszer különböztethető meg:

Egyrészt a sokk-klórozás vagy lökésszerű klórozás (gyorsklór-granulátum, illetve -tabletta), pl. úszómedencék újratöltése vagy eltérő mérési eredmények esetén. Másrészt a hosszú idejű vagy tartós klórozás, amely során lassan oldódó klórtermékeket (hosszú távú klórtablettákat) használnak, amelyek egyenletes klórleadást tesznek lehetővé.

Az ideális klórérték 0,3-0,6 mg/l között van.

 

Algavédelem:

Az algák olyan mikroorganizmusok, amelyek táptalajként szolgálnak a baktériumoknak. A kifogástalan, higiénikus vízminőség biztosításához elengedhetetlen, hogy a medence és a víz algamentes legyen. A klór egyedül ezt nem minden esetben tudja biztosítani – ez különösen igaz a szabadtéri létesítménynél. Használjon folyékony, habmentes algairtó szert, ne engedje a habképződést az ellenáramlást keltőberendezéseknél, szökőkutaknál vagy vízjátékoknál.

 

Pelyhesítés:

Egyes szennyrészecskék olyan kicsik, hogy a homokszűrővel nem foghatók fel (kolloidok). Ezek eltávolítására pelyhesítőszer használatát javasoljuk. Ez növeli a szűrő elválasztó képességét. Még a legfinomabb szennyeződések is rárakódnak a pelyhekre vagy körülzáródnak. Az eredmény kristálytiszta víz. A pelyhesítőszert megelőzési céllal lehet adagolni.

 

Tökéletes tavaszi ápolás:

Napirenden a tavaszi tisztítás – de hogyan lehet ezt a legjobban elvégezni? Annak érdekében, hogy megkönnyítsük az Ön munkáját, összeállítottuk a legfontosabb lépéseket:

  1. A durva szennyeződéseket távolítsa el lomb- és fenék-merítőhálóval, hogy a medence lefolyója ne duguljon el.

 

  1. Eressze le az összes vizet a medencéből annak érdekében, hogy a mészkőlerakódásokat és a makacs szennyeződéseket is el tudja távolítani. A medence kiürítésére azért van szükség, mert a tisztítószerek csak így tudják kifejteni a teljes hatásukat, ami a higiéniailag kifogástalan vízápolás alapját képezi. Figyelem: ez nem vonatkozik a talajba süllyesztett medencékre, de a Weka gerendavázas medencék kizárólag talajfelszín fölött kerülnek telepítésre !

 

  1. A medence falainak és padlójának a tisztításához alaptisztító használatát javasoljuk. Ez egy savas tisztítószer, amely a mészkő- és egyéb lerakódások eltávolítására alkalmas. A műanyagot kíméli, azonban savra érzékeny anyagokkal, pl. márvánnyal vagy a medence szerelvényeivel nem érintkezhet. Hordja fel az alaptisztítót, a szennyeződés mértékétől függően 1:3 – 1:10 arányban vízzel hígítva, és alaposan súrolja le a felületeket. 5-10 perc hatásidő után súrolja le még egyszer, majd alaposan öblítse le.

Figyelem:

Használjon fóliaszivacsot vagy puha fóliakefét. Ne hagyja rászáradni a tisztítószert, a kívánt hatás kifejtése után távolítsa el.

 

  1. A víztükör révén a medence szélén lerakódott korom- és zsírszennyeződéseket távolítsa el egészen egyszerűen a medenceperem-tisztítóval: Ez a lúgos tisztító kiválóan eltávolítja a korom-, zsír- és kozmetikai szennyeződéseket. A medenceperem-tisztítót tisztán vagy vízzel hígítva, szivaccsal lehet felhordani a kívánt felületre. Törölje át az előzőleg benedvesített szennyréteget, majd hagyja állni kis ideig, és végül öblítse le tiszta vízzel. Makacs foltok esetében egyszerűen ismételje meg a kezelést.

 

  1. Annak érdekében, hogy az úszómedence az újratöltéskor ne váljon habfürdővé, a tisztítás után alaposan ki kell öblíteni. Az is fontos, hogy a medence tisztításához csak arra szánt szereket használjon, háztartási tisztítószereket semmiképp, mivel azok korlátozhatják a vízkezelőtermékek hatékonyságát.

 

A háztartási tisztítószerek egyes alapanyagai nem kompatibilisek a vízelőkészítő szerekkel. Utasítások az úszómedence újratöltésére: Ellenőrizze a szűrőberendezést és szükség esetén cserélje ki a szűrőhomokot.

 

Először is állítsa be a pH-értéket (ideális: 7,0-7,4). Ezt követi az alapfertőtlenítés, illetve a sokk-klórozás. Néhány nappal később a szabványos vízápolás alábbi lépéseit kell elvégezni: 1. pH-érték szabályozása 2. Fertőtlenítés 3. Algairtás 4. Pelyhesítés , hogy a lebegő szennyeződéseket a vízszűrő körforgásába lehessen kényszeríteni.

6.

Tisztítás és ápolás Téliesítési utasítások:

Az időjárásra is figyelemmel, ősszel kell elvégezni a medence téliesítésével kapcsolatos teendőket. Ürítse ki a víz 1/3-át, majd fedje le egyszerűen a medencét fóliával. A keletkező jégréteg nem károsítja a medencét:  fagytestek használata javasolt.

Ürítsen ki minden vezetéket és készüléket, és tárolja azokat hótól védett helyen. A medence kiürítését kefés tisztítókészlettel és szűrőberendezéssel kell elvégezni.

 

Téliesítőszerrel megakadályozható az ásványi sók kikristályosodása, így lényegesen csökkenthetők a terhes mészkőlerakódások a medence falán. Ezenkívül megakadályozható, illetve erőteljesen visszaszorítható az algaképződés, valamint a baktériumok elszaporodása a hézagokban, a sarkokban és a peremeken.

Felhasználás: A fürdési szezon végén, amikor még szabad klór van a medencében, várjon néhány napot.

 

Miután a víztükör magasságát a beépített alkatrészek szintje alá csökkentette, adja hozzá a téliesítőszert a vízhez a vízkeménységtől függően az alábbiak szerint: Szükséges téliesítőszer-mennyiség vízkeménységtől függően )*Vízmennyiség 25° nk-ig30° nk-ig30° nk-tól10 m³ 100 ml 200 ml 400 ml-ig 20 m³ 200 ml 400 ml 800 ml-ig 30 m³ 300 ml 600 ml 1 200 ml-ig 40 m³ 400 ml 800 ml 1 600 ml-ig 50 m³ 500 ml 1 000 ml 2 000 ml-ig )* Tartsa be a felhasznált szerre vonatkozó utasításokat

Technische Änderungen vorbehalten! Alle Maßangaben sind ca. Maße. ã Copyright HRB 3662

 

tipp:

Korán tavasszal, vagyis néhány héttel a tisztítás előtt, adja még egyszer a vízhez az őszi dózis felét. Ezzel a tavaszi tisztításkor, amikor leereszti a régi vizet, sok tisztítási munkát megspórolhat magának. Ha a téli hónapok az átlagosnál enyhébbek volt, az algaképződés miatt a téliesítőszer részben elhasználódott. Továbbá tapasztalataink szerint azoknak az úszómedencéknek a vize, amelyeket nem fedtek le télre, a hó és eső révén majdnem 50 százalékban kicserélődik. Ilyen különleges esetekben a medencevíz szemrevételezéses vizsgálata után szükség esetén újra téliesítőszert kell hozzáadni.

 

Mit csináljunk akkor, ha…

Probléma    –         Ok     –         Megoldás:

Vas van nyomokban jelen a töltővízben (sárgászöld elszíneződés)

1.A víz zöld, de tiszta. Réz- vagy vastartalmú víz esetén gyakran barna foltok láthatók. Réz van nyomokban jelen, a rézvezetékek révén (türkizszerű elszíneződés) Sokk-klórozás gyorsklór-granulátummal vagy gyorsklór-tablettával, a pH-érték szabályozása, pelyhesítőszer és friss víz hozzáadása, a keringtető szivattyú folyamatos működtetése

 

2.A víz barna és zavaros. A töltővíz vasat tartalmaz. Mint az 1. pont alatt

 

3.A víz fekete és zavaros. A töltővíz mangánt tartalmaz. Mint az 1. pont alatt Habzóanyagok m) Kolloid, szerves szennyeződések Sokk-klórozás (mint az 1. pont alatt), pelyhesítőszer hozzáadása, a keringtetőszivattyú működtetése

 

4.A víz tejszínű és zavaros. n) Keménységképzők (szervetlen) pH-érték szabályozása, pelyhesítőszer hozzáadása, keringtető szivattyú működtetése

 

5.A medence falai nyálkásak. Algaképződés Sokk-klórozás, mint az 1. pont alatt Algaölő hozzáadása

 

6.A medencefalak érdesek. Keménységképzők lerakódása kemény víznél (mészkő) Lerakódások eltávolítása: Medence kiürítése, alaptisztító használata, 7,0-7,4 pH-érték betartása

 

7.Klórszag, szemirritáció A vízben klór van jelen kötött állapotban (klóraminok). Sokk-klórozás, mind az 1. pont alatt, frissvíz-hozzáadás növelése

 

8.Erősen habzó víz az ellenáramoltató berendezéseknél Erősen habzó algaölő vagy téliesítő-/ tisztítószerek maradéka került a vízbe. Frissvíz-hozzáadás növelése, háztartási tisztító használatának mellőzésével

 

9.Korrózió A pH-érték túl alacsony. A pH-értéket 7,0-7,4 szintre kell emelni. – A szűrőrendszert rendszeresen működtetni kell. Irányértékként a következőt javasoljuk: időközök a használati időtartam alatt: naponta 8-12 óra.

 

A szűrőberendezés használata és tisztítása során be kell tartani a berendezés üzemeltetésére vonatkozó útmutatóban foglaltakat.

A karbantartási utasítások be nem tartása a vízminőség romlását és a víz használhatatlanságát okozhatja, és a medence tisztaságát hátrányosan befolyásolhatja. A karbantartási utasítások be nem tartása egészségkárosodást okozhat.

7.

Az ápolási termékek raktározása, kezelése:

Az ápolási termékeket a medencén kívül, biztonságos helyen, gyermekektől védve kell tárolni. A PVC kiváló tulajdonságai, mint pl. tágulási képesség, visszaállási képesség, UV- és fagyállóság, valamint a feloldott uszoda-vegyszerekkel szembeni ellenálló képesség, a felállítható medencékhez nélkülözhetetlenné teszik a belső PVC burkolatot. Ennek ellenére ügyeljen arra, hogy az oldatlan klórtermékek (tabletták vagy granulátum) ne érintkezzenek közvetlenül a fóliával, mert abban kárt okozhatnak.

8.

Biztonsági tudnivalók- Ne ugorjon be a medence pereméről – Tartsa be az általános fürdési szabályokat – A gyermekeket ne hagyja felügyelet nélkül – Ne másszon fel az úszómedence falára – Ne használjon hegyes vagy éles tárgyakat a medencében – Ne másszon fel a korlátra, illetve ne másszon át rajta és ne üljön fel rá – A napozóteraszok csak napozásra alkalmasak, játszásra / ugrálásra nem – Ne kapaszkodjon bele a zuhanyba A kiszállított figyelmeztető táblát jól láthatóan fel kell szerelni. Be kell tartani a műszaki tartozékokra vonatkozó használati, kezelési és karbantartási útmutatókat.

9.

Faanyag kezelés:

A medence külső falát rendszeresen meg kell tisztítani a portól és szennyeződéstől, hogy megfelelően ki tudjon száradni.

A telepítés után javasoljuk Remmers kültéri padlóolajjal beereszteni a faanyagot.

Sikeres összeszerelést és sok örömet kívánunk az úszómedencéhez.

Weka Holzbau GmbH